positive development academy

Coaching en Training voor jouw brein

braincollege

Unlock your potential

Waarom zit het verhaal van een vrouw altijd vol met (onnodige) details?

Ze begint te vertellen over haar dag. “Nou, eerst wilde ik de bus nemen, maar toen zag ik ineens dat ik mijn sleutels was vergeten—die lagen dus nog op het aanrecht, naast die lege koffiemok van gisteren trouwens, weet je wel, die met dat barstje erin…”
En jij denkt: Waar gáát dit naartoe? Maar zij praat rustig verder. Over de buurvrouw die ze tegenkwam, het rare geluid van de printer op werk, en dat ze drie keer twijfelde over welke trui ze vanmorgen aan moest trekken.

Je probeert te volgen, echt waar. Maar ergens halverwege ben je het spoor bijster. Jij had waarschijnlijk gezegd: “Ik was te laat, want ik vergat m’n sleutels.” Klaar.

En tóch, voor haar heeft elk detail betekenis. Alles doet ertoe. En als je onderbreekt met een “waar wil je nou eigenlijk naartoe?”, krijg je een blik die boekdelen spreekt.

Herkenbaar? Misschien is het je partner, je zus, je collega of vriendin. Misschien zit je er zelf weleens middenin: zo’n verhaal met achttien zijwegen en drie zijplots. Maar waarom zitten die verhalen van vrouwen vaak vol met ogenschijnlijk onnodige details?

Nou, onnodig… dat hangt er maar vanaf wie je het vraagt.

In het vrouwenbrein is namelijk álles met álles verbonden. Alsof er een gigantisch spinnenweb ligt waarin emoties, herinneringen, geuren, kleuren én de naam van die ene collega die altijd net iets te veel parfum draagt allemaal samenkomen in één verhaal. Voor haar is het geen zijpad, het is de context. Het gevoel. De beleving.

Het mannenbrein? Dat werkt anders. Daar lopen de snelwegen van A naar B. Efficiënt, doelgericht, zonder afslag naar “de geur in de hal” of “de blik van de kassière”. Taal is daar vooral praktisch: feiten uitwisselen, punt.

Daarom voelt een verhaal vol details voor een man al snel als een puzzel met duizend stukjes terwijl hij dacht dat het een IKEA-handleiding zou zijn.

Maar vergis je niet: die details zíjn belangrijk voor haar. Ze kleuren het verhaal in. Ze maken het levendig. En soms… is het delen van het verhaal minstens zo belangrijk als de uitkomst ervan.

Dus, de volgende keer dat je denkt: “Wat doet dit er nou toe?”
Probeer dan te luisteren naar de verbindingen, niet alleen naar de kern.
Want in haar brein is de weg net zo belangrijk als de bestemming.

En dat is precies het soort breinfeitje dat wekelijks in onze digitale scheurkalender verschijnt.

Gun je jouw vrienden/familie/collega’s ook iedere week een breinfeitje?

 

Kopieer dan onderstaande link om door te sturen. 

Klik hier om de link te kopiëren Gelukt!

Volgende week ontvang je weer een breinfeitje in je postvak!

Tot dan!

Marcel en Astrid