Je staat samen in de keuken. Jij bent druk met de boodschappen uitpakken, hij leunt nonchalant tegen het aanrecht. Terwijl jij praat over dat familieweekend, het lastige planningsschema en de kinderopvang die ineens dicht is, zie je z’n blik langzaam afdwalen.
En dan… die hand. Op je heup. Dat kleine kneepje. Dat veelbetekende grijnsje.
Je stopt met praten. “Waar dacht jij eigenlijk net aan?” vraag je.
Hij haalt z’n schouders op. “Aan jou,” zegt hij. Maar z’n blik zegt iets anders. Iets met minder kleren en minder gesprekken.
En jij vraagt je voor de honderdste keer af: Waarom denken mannen altijd maar aan één ding?
Is het een soort interne screensaver? Een automatische reflex zodra ze even niet actief luisteren?
Hoe dan ook: je bent niet de enige die het zich afvraagt.
Denken mannen écht maar aan één ding?
Tja, het lijkt soms echt zo: alsof er in het mannenhoofd een soort snelkoppeling zit naar één onderwerp… vaak met drie letters. Maar achter dat cliché zit wel degelijk iets fascinerends.
Het mannen- en vrouwenbrein werken namelijk nét even anders. Waar vrouwen informatie verwerken in een soort spinnenweb—waar alles met alles samenhangt—zien mannen issues en onderwerpen vaker als losse blokjes. Ze zijn geneigd zich op één ding tegelijk te focussen. En als dat ene ding toevallig seks is… dan krijgt het al snel alle bandbreedte.
Daar komt bij dat mannen op het gebied van intimiteit vaak bevestiging zoeken via de daad zelf. Waar vrouwen zich gewaardeerd voelen door woorden, aandacht en gebaren, voelen mannen zich gezien en gewenst door fysieke toenadering. Niet omdat ze oppervlakkig zijn, maar omdat hun brein die koppeling simpelweg anders maakt.
Dus nee, het is geen onwil. En ook geen obsessie. Het is vaak gewoon hoe hun hoofd in elkaar zit. Eén gedachte tegelijk. En soms blijft die gedachte wat langer hangen…
Volgende week ontvang je weer een breinfeitje in je postvak!
Tot dan!
Marcel en Astrid
Marcel Bos
www.braincollege.nl
+31 6 51449175
info@braincollege.nl
Astrid Hartog
www.positivedevelopment.nl
+31 6 33018540
astrid@positivedevelopment.nl
Bij aanmelding voor de scheurkalender meld je je ook direct aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Braincollege en Positive Development Academy. Voor deze nieuwsbrieven kun je je altijd weer uitschrijven.