Je schuift aan tafel. Het eten is… tja, laten we zeggen: een creatieve poging. Jij proeft één hap en twijfelt al. Maar hij? Hij zit tegenover je, bestek in de aanslag, en werkt het hele bord weg alsof het zijn lievelingsgerecht is.
Geen gemopper, geen opmerkingen. Gewoon: hap, slik, weg.
En als je vraagt: “Vind je het wel lekker?” zegt hij droog: “Jawel hoor.”
Maar jij weet wel beter.
Je kijkt naar dat lege bord en denkt: Waarom doet hij dit? Waarom eet hij iets op wat hij overduidelijk niet lekker vindt? Is het beleefdheid? Honger? Of een geheim mannenritueel waar we niks van snappen?
Herkenbaar? Misschien zie je het bij je partner, je broer, je vader. Of ben je zelf zo iemand. En het intrigeert je. Want ergens weet je: dit is niet zomaar gedrag. Hier zit iets in dat brein…
Maar wat dan?
Het antwoord ligt ver terug in de tijd – toen mannen nog maandenlang op pad waren om te jagen.
Luxe om kieskeurig te zijn? Die was er niet. Je at wat er was, punt. Want geen eten betekende: verzwakking, en verzwakking betekende: geen prooi vangen.
Het mannenbrein heeft dat overlevingsprincipe goed opgeslagen: eten = kracht. Smaken en voorkeuren? Die komen later wel.
En dus eet hij nog steeds alles op. Niet omdat het lekker is, maar omdat zijn oerbrein hem influistert: “Laat geen energie liggen. Je weet nooit wanneer de volgende maaltijd komt.”
Zelfs als het quinoa met tofu is.
Volgende week ontvang je weer een breinfeitje in je postvak!
Tot dan!
Marcel en Astrid
stuur ze dan deze link door: inschrijven scheurkalender
Marcel Bos
www.braincollege.nl
+31 6 51449175
info@braincollege.nl
Astrid Hartog
www.positivedevelopment.nl
+31 6 33018540
astrid@positivedevelopment.nl
bij aanmelding voor de scheurkalender meld ik me ook direct aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Braincollege en Positive Development Academy. Voor deze nieuwsbrief kan ik me altijd weer uitschrijven.