positive development academy

Coaching en Training voor jouw brein

Column Bevelandse Bode juni 2024

Mijn bore-out begon op een moment dat ik dacht dat ik een burn-out had. Het werk dat ik deed, deed ik goed, en ik dacht dat ik het daardoor ook leuk moest blijven vinden. Maar ondanks mijn goede prestaties, voelde ik me steeds meer leeg en gedemotiveerd. Ik realiseerde me dat het werk simpelweg niet bij me paste. Ik raakte oververmoeid en er werd gedacht dat ik een burn-out had. Maar niks was minder waar Ik was chronisch onderprikkeld en kon mijn creativiteit niet kwijt , wat leidde tot een diep gevoel van nutteloosheid en demotivatie.

Veel later pas, nadat ik de 50 was gepasseerd, opperde iemand dat ik mogelijk een ‘ADHD-profiel’ had. Een wereld ging voor me open nadat die diagnose ook werkelijk werd gesteld. Jarenlang had ik aangemodderd, mezelf niet begrijpend, worstelend met mijn gedachten en gevoelens.

ADHD betekent voor mij een voortdurende zoektocht naar creatieve uitdaging en variatie. In een monotone en voorspelbare werkomgeving raak ik snel gefrustreerd en gedemotiveerd. Het resultaat: een vicieuze cirkel van frustratie en uitputting. Mijn oplossing: signalen van bore-out en ADHD te herkennen en op tijd in te grijpen. En daarnaast onderzoeken waar ik werkelijk op áán ga. En dat is waarom ik nu doe wat ik doe: de bewustwording van hoe ons brein ons stuurt te ontrafelen en anderen met die kennis ook bewust te laten worden van hun onderbewuste.

Het is essentieel om te erkennen dat bore-out net zo schadelijk kan zijn als burn-out. Je lichaam en je brein reageren namelijk op precies dezelfde manier en dat is uiteindelijk schadelijk. De manier waarop je de oplossing hebt te vinden, is echter heel anders! Rust helpt je niet, je hebt juist te vinden waarvan je áán gaat!

Ik zie in mijn praktijk nogal wat mensen die met dezelfde problematiek worstelen. Bore-out en AD(H)D gaan vaak hand in hand, en vooral bij vrouwen wordt dit vaak niet gezien omdat zij meester zijn geworden in het aanpassen aan de situatie. Op een gegeven moment is het niet meer mogelijk door te gaan en zet je lichaam je letterlijk stil, net als bij een burn-out.

Herken je jezelf in mijn verhaal? Voel je je vastzitten in een situatie die niet bij je past? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Samen kunnen we jouw innerlijke drijfveren en talenten ontdekken, zodat ook jij een pad kunt vinden dat echt bij jou past.