Stel je het even voor: een druk festival, lange rijen voor het damestoilet, en daar gaat ze – hup, linea recta het mannentoilet in. De mannen in de rij? Die kijken even op, lachen een beetje, schuiven opzij en maken ruimte. Misschien zelfs met een knikje van respect. Geen boze blikken, geen paniek. Hooguit een geamuseerd “die weet wat ze wil”.
Maar draai het eens om. Een man die naar het damestoilet probeert te gaan? Ho maar! Binnen twee tellen heeft hij tien verontwaardigde blikken op zich gericht en misschien zelfs een handtas in z’n richting.
Want dát doe je niet.
En dan denk je ineens: waarom eigenlijk? Waarom lijken mannen het prima te vinden als een vrouw zich tussen de urinoirs begeeft, maar is het andersom ineens een sociale no-go? Zit dat in beleefdheid, bescherming… of misschien toch iets diep in ons brein geprogrammeerd?
Waarom dat verschil?
Heel simpel: vrouwen ervaren het toilet vaak als een soort veilige zone – een plek waar je letterlijk en figuurlijk even tot jezelf komt en jezelf blootgeeft.
Als daar ineens een man binnenwandelt, voelt dat alsof iemand hun territorium binnendringt, op een moment waarop ze juist kwetsbaar zijn. En nee, haar eigen ‘beschermer’ is er dan meestal niet bij.
Mannen daarentegen? Die zien een vrouw in het mannentoilet niet als bedreiging, maar eerder als… tja, interessant. Alsof hun domein ineens een stuk aantrekkelijker is geworden.
Kortom: dit heeft minder te maken met toiletten en meer met oerinstincten, veiligheid en – jawel – het brein. Fascinerend toch?
Volgende week ontvang je weer een breinfeitje in je postvak!
Tot dan!
Marcel en Astrid
handige zaken
contact
bezoekadressen
Lokatie Zeeland
Golda Meirstraat 23
Goes
Lokatie Brabant
Schansstraat 16
Oirschot
positive development academy is een Abnlp gecertificeerd opleidingsinstituut
KvK
80585965
quick links